aktuelno
  VREMEPLOV: Ovi događaji su obeležili današnji dan kroz istoriju!
  zanimljivosti

  VREMEPLOV: Ovi događaji su obeležili današnji dan kroz istoriju!

  • icon
  • icon

  Na današnji dan rođen je vojvoda Živojin Mišić.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  1415 - Češki reformator Jan Hus spaljen je, kao jeretik, na lomači u Konstanci zbog svog teološko-polemičkog dela "O crkvi". Bio je rektor univerziteta u Pragu (1402), reformisao je češki jezik i pravopis.

  1533 - Umro je Lodoviko Ariosto (Lodovico), autor viteškog epa "Besni Orlando". Smatra se najvećim pesnikom italijanske renesanse.

  1535 - Engleski humanista i pisac Tomas Mor (Thomas More) pogubljen je kao izdajnik, zbog neslaganja sa crkvenom politikom kralja Henrija VIII (Henry). Godine 1935. katolička crkva ga je proglasila za sveca. Autor je političko-filozofskog dela "Utopija" u kojem je izneo ideju o idealnoj ljudskoj zajednici.

  1855 - Rođen je vojvoda Živojin Mišić, jedan od najboljih srpskih vojskovođa. Komandovao je operacijama u Kolubarskoj bici u kojoj su Srbi izvojevali pobedu nad Austro-Ugarskom (1914) u Prvom svetskom ratu. Napisao je nekoliko vojnih dela od kojih je najpoznatije "Strategija".

  1885 - Francuski biolog i hemičar Luj Paster (Louis Pasteur) prvi put je uspešno primenio vakcinu protiv besnila na ljudskom biću, devetogodišnjem Žozefu Majsteru (Joseph Meister) iz Alzasa.

  1893 - Umro je francuski pisac Gi de Mopasan (Guy, Maupašant) jedan od najznačajnijih autora kratke forme u svetskoj književnosti ("Dunda", "Strasti", "Naličja", "Zamke").

  1908 - U Turskoj je počela "mladoturska revolucija" pod vođstvom mlađih oficira i intelektualaca nezadovoljnih vladavinom sultana Abdula Hamida II.

  1919 - Prvi vazduhoplov koji je preleteo Atlantik, britanski dirižabl "R-34" spustio se na Ruzveltovu poljanu u Njujorku.

  1923 - Zvanično je proglašeno osnivanje SSSR (Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika), na osnovu odluke Prvog svesaveznog kongresa sovjeta krajem 1922.

  1928 - U Njujorku je održana premijera filma "Svetla Njujorka" prvog zvučnog filma u istoriji kinematografije.

  1944 - U požaru koji je u glavnom šatoru cirkusa "Ringling Brothers and Barnum & Bailey" izazvao gutač vatre, u američkom gradu Hartford u Konektikatu, poginulo je 167 ljudi.

  1962 - Umro je Vilijam Fokner (William Faulkner) jedan od najznačajnijih modernih američkih pisaca. Njegov književni opus najvećim delom predstavlja sagu o sudbini američkog Juga. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1949. ("Sartoris", "Buka i bes", "Svetlost u avgustu", "Konjički gambit", "Divlje palme").

  1964 - Britanski protektorat u Africi Njasalend je, pod nazivom Malavi, postao nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta.

  1967 - U Nigeriji je počeo građanski rat zbog proglašenja nezavisnosti Istočne Nigerije (Bijafra). U dvogodišnjem ratu poginulo je više od milion ljudi.

  1971 - Umro je legendarni američki džez muzičar, trubač i pevač Luis "Sačmo" Armstrong (Louis Satćmo), najznačajnija ličnost u istoriji džeza. Karijeru je počeo 1918, a mnogobrojne turneje širom sveta donele su mu nezvaničnu titulu ambasadora dobre volje.

  1973 - Umro je nemački dirigent Oto Klemperer (Otto) jedan od najznačajnijih dirigenata 20. veka, posebno čuven po izvođenju Betovenovih (Beethoven) dela.

  1988 - U eksploziji naftne platforme "Pajper Alfa" u britanskom delu Severnog mora, poginulo je 167 ljudi.

  1990 - Predsednik Bugarske Petar Mladenov podneo je ostavku zbog optužbi da je naredio da se tenkovima rasture antivladini protesti.

  1999 - Pripadnici međunarodnih mirovnih snaga u Bosni uhapsili su u Banjaluci lidera Narodne stranke i poslanika u Skupštini Republike Srpske Radoslava Brđanina i izručili ga Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

  2000 - Skupština SR Jugoslavije usvojila je amandmane na Ustav kojima je tadašnjem predsedniku Slobodanu Miloševiću omogućeno da se ponovo kandiduje za predsednika SR Jugoslavije.

  2000 - Talas vrućina koji je zahvatio Jugozapadnu Evropu, sa temperaturama vazduha i do 45 stepeni Celzijusa, prouzrokovao je smrt 25 ljudi i mnoge požare.

  2003 - Predsednik Liberije Čarls Tejlor prihvatio je ponudu za azil u Nigeriji. Njegov odlazak je bio uslov američkog predsednika Džordža Buša za angažovanje SAD na uspostavljanju mira u toj zapadnoafričkoj zemlji koju već 14 godina potresaju sukobi.

  2005 - Iz Ulcinja ka Dubrovniku i Splitu krenula je prva redovna autobuska linija iz Crne Gore prema Hrvatskoj, posle 14 godina prekida zbog rata u bivšoj Jugoslaviji.

  2005 - Umro je Klod Simon, francuski književnik, dobitnik Nobelove nagrade 1985. godine. Objavio je devetnaest knjiga proze i dve knjige fotografija ("Varalica", "Flandrijski put", "Istorija", "Rastanak")

  2006 - Indija i Kina su, posle 44 godine, otvorile granični prelaz "Natu La".

  2007 - Posle 16 godina prekida, obnovljen je autobuski prevoz

  između Beograda i Tuzle.

  2009 - Jovanki Broz, udovici bivšeg predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita, posle gotovo 30 godina, uručen je pasoš i lična karta.

  2009 - Nakon podrške u Saboru, dužnost predsednice hrvatske vlade preuzela je Jadranka Kosor od bivšeg premijera Ive Sanadera.

  2011 - Britanska kraljica Elizabeta Druga govorila je na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, prvi put posle 50 godina.

  2012 - Bivši argentinski diktator Horhe Rafael Videla osuđen je na 50 godina zatvora zbog krađe beba od zatvorenika tokom vladavine vojne hunte i njenog rata protiv levičarskih disidenata. Videla je na čelu Argentine bio od 1976. do 1981. godine. Za vreme vladavine vojne hunte stradalo je oko 13.000 ljudi.

  2014 - Saudijski borac za ljudska prava, advokat Valid Abulheir osuđen je na 15 godina zatvora zbog uvreda na račun saudijskih vlasti.

  2015 - Nakon referenduma na kome su se građani Grčke izajsnili protiv sporazuma koji su ponudili međunarodni poverioci, ministar finansija Janis Varufakis podneo je ostavku rekavši da njegovo prisustvo više nije poželjno u društvu ministara evrozone i kreditora. Varufakis je naveo i da je premijer Grčke Aleksis Cipras procenio da njegova ostavka "može da pomogne postizanju dogovora" Grčke i EU.