aktuelno
  SUTRA JE CRVENO SLOVO: Noć pred nama je ISCELITELJSKA, obavezno RANOM ZOROM uradite OVO!
  zanimljivosti

  SUTRA JE CRVENO SLOVO: Noć pred nama je ISCELITELJSKA, obavezno RANOM ZOROM uradite OVO!

  • icon
  • icon

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja - Ivanjdan.

  • icon
  • icon Pixabay.com
  • icon
  • icon

  Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest meseci pre nego što je objavljeno čudesno začeće Deve Marije. Arhangel je Zahariju prvo objavio čudesno začeće bezdetne starice, njegove žene.

  Prvosveštenik Zaharije u hramu Jerusalimskom nije poverovao odmah rečima vesnika Božjeg i zbog toga mu se jezik vezao nemilom i ostao je nem sve do osmog dana po rođenju Jovanovom.

  Tog dana su se skupili Zaharijini srodnici radi davanja imena detetu. Kada su upitali oca kakvo bi ime on želeo da podari sinu, on, budući da je bio nem, napisa, na daščici: Jovan. Baš u tom času odreši mu se jezik i on poče govoriti.

  Glas o čudu koje se dogodilo proneo se do cara Iroda koji je tada naredio svojim vojnicima da ubiju bebu Jovana.

  Kako vojnici nisu mogli da pronađu dete, oni se upute u Hram i tamo pronađu Zaharija i ubiju ga, prolivši njegovu krv koja se skamenila na pločama Hrama kao svedok tom ubistvu.

  Majka i Jovan su se nakon tog događaja sakrili u pećini usred pustinje, ali majka ubrzo od starosti premine i beba Jovan ostane sam u pustinji na čuvanje Bogu i Anđelima.

  Wikipedia

  Autor: Wikipedia

  Nazvan je Preteča, jer je ljude pripremao za dolazak Hrista Spasitelja.

  Poput mnogih hrišćana koji su stradali na putu Gospodnjem i Sveti Jovan je ubijen u vreme cara Iroda.

  U crkvenom kalendaru današnji praznik obeležen je crvenim slovom, što znači da spada u red zapovednih praznika.

  U našem narodu postoji mnogo verovanja koja su povezana sa Ivanjdanom. Većina ima u sebi magijski cilj. Smatra se da noć uoči Ivanjdana ima neobično jaku moć, naročito isceliteljsku, koja sa prvim zracima izlazećeg Sunca nestane. Ali, ne nestane odmah sva podarena snaga, zadrži se i preko dana, uglavnom do samog podneva.

  Vlasi i Srbi u Timočkoj krajini, čim svane Ivanjdan, odlaze na livadu i zarivaju glavu u rosnu travu da bi obezbedili dobro zdravlje tokom cele godine.

  U prvi i poslednji zalogaj doručka treba huknuti i sačuvati ga do večeri, a onda zajedno sa ogledalcem i malo ivera staviti pod jastuk da bi se u snu pojavio lik suđenika, još jedno je od verovanja.

  Desna ruka Jovana Krstitelja, kojom je krstio Gospoda, čuva se kao najveća relikvija u Cetinjskom manastiru.