aktuelno
  PRAVA ISTINA O FOTOGRAFIJI KOJA SE MASOVNO DIJELI: Ko je brkata i krupna žena zbog koje se "ubilo 13 momaka"?
  zanimljivosti

  PRAVA ISTINA O FOTOGRAFIJI KOJA SE MASOVNO DIJELI: Ko je brkata i krupna žena zbog koje se "ubilo 13 momaka"?

  • icon
  • icon

  Anis el Doleh bila je konkubina i omiljena žena iranskog šaha Nasira el-Din Kadžara. Anis se svojim izgledom potpuno razlikovala od današnjeg poimanja ženske ljepote, jer je imala brkove, bila je krupna i neprivlačna. Međutim, bilo joj je ponuđeno da postane iranska princeza, ali je ona to odbila.

  • icon
  • icon Printscreen
  • icon
  • icon

  Osim toga, ističe se da se ukupno 13 mladića ubilo jer ih je ona odbila. Tragom istorije došli smo do podataka da su navedene stvari netačne.

  p

  Ono što je tačno jeste da je ona bila konkubina i omiljena žena iranskog šaha Nasira el-Din Kadžara (1831.–1896.). On je od Britanaca i Rusa kupovao tehničke proizvode i dozvoljavao im da otvaraju fabrike, rafinerije i rudnike širom Perzije, primajući za to mito.

  Bio je jedan od najdugovječnijih vladara u istoriji Perzije i najduži u svojoj dinastiji. Ostao je upamćen kao čovjek koji je modernizovao Perziju u mnogim sferama, a bio je ljubitelj umjetnosti.

  p

  Nasir el-Din bio je prvi Iranac koji se fotografirao i jedan od prvih koji je to sam uradio.

  Naime, imao je 11 godina kada je od engleske kraljice dobio na poklon fotoaparat koji je pasionirano koristio cijeli svoj život.

  Iranski šah pravio je fotografije koje niko drugi osim njega nije mogao napraviti. Volio je fotografisati i svoje žene iz harema, a imao ih je čak 84.

  Među tim fotografijama izdvajaju se fotografije njegove omiljene konkubine Anis el Doleh. Nju je smatrao svojom srodnom dušom i najviše joj je vjerovao. Navodno joj je povjeravao i državne tajne.

  Prema istorijskim izvorima, Nasir el-Din joj je ponudio poziciju prve žene u haremu (princeza), ali je ona to navodno odbila. Bez obzira na to, bila je veoma uticajna u svoje vrijeme i praktično je obavljala funkciju iranske princeze.

  Ona se nalazi na listi najznačajnijih žena iranske istorije.

  Anis je bila u potpunoj suprotnosti s onim što se danas smatra idealom ženske ljepote. Bila je krupna, imala je brkove i guste i spojene obrve.

  Uprkos tome, iranskom šahu bila je prelijepa.